
Čtvrtým pokračováním jsem mínil uzavřít téma a poukázat na existující problémy při 
rozhodování problémů v rozdáních. No, nezdá se, že by se něco změnilo, tak 
předkládám další problém. 
 
Zkuste si představit, že máte rozhodnout situaci u tohoto rozdání: 
 
  98    E-W  v 2. Rozd. W 
  9652 
  AJ     W N E S 
  KQ1032    1♥ 2♣ 3♣* 3♠ 
 AK764  3   4♥ pas pas** 5♣ 
 QJ84   AK1073  pas pas 5♥ pas 
 Q543   K1075   6♥. 

- AJ4 
QJ1052    * 3♣ vysvětleno jako INV+ s fitem 
-     ** zamyšlení. Podle N-S dlouhé, podle  
982      E-W max. 5 vteřin. 
98765 

 
N-S protestovali proti závazku 6♥=, argumentovali že zamyšlení E po hlášce partnera 
4♥ umožnilo později hráči W dražit slem. E-W namítali a cosi říkali na svou obranu. 
Přivolaný rozhodčí upravil výsledek na 5♥+1. 
 
Určitě budete souhlasit s rozhodnutím rozhodčího. Podle Pravidel soutěžního bridže §12 
odst. B. Zamyšlení E mohlo vést jeho partnera k vydražení slemu. 
 
E-W se odvolali k odvolacímu výboru. Jejich argumenty: 
1. Nevynucená hláška W 4♥ ukazovala rezervu. 
2. pas W po hlášce soupeře 5♣ byl forsing. 
3. E má reagovat s neutrální kartou kontrem. Jiné hlášky jsou projevem síly a rezervy. 
4. W tedy po hlášce soupeře 5♣ dostal od partnera informaci o rezervě legální cestou a 
jeho zvýšení na slem bylo plně v pořádku. 
 
Můžete si pomyslet, že to jsou jenom takové řečičky, které E-W konstruovali na svou 
obranu. Ale není tomu tak. Na E-W jsem seděl s Alešem Medlínem a jak jsem již napsal 
v předešlém článku, nosím vždy u sebe podrobný popis systému. Situace ve 
vysokosoutěžní dražbě je tam takto popsána. Přivolanému rozhodčímu jsem ji nabízel, 
nebyl zájem. 
 
Jak byste rozhodli po této informaci? Odvolací komise potvrdila rozhodnutí rozhodčího a 
ponechala změněný výsledek 5♥+1 v platnosti. Možná si řeknete, že odvolací komise 
měla všechny informace o rozdání k dispozici a tedy rozhodla podle svého nejlepšího 
vědomí a svědomí. No, nevím. Já jsem do odvolacího formuláře stačil napsat jenom 
karty rozdání a stav her, a už mi ho trhal rozhodčí z ruky, protože bylo třeba pospíchat. 
Dále bylo třeba zaplatit poplatek. Musel jsem sběhnout o poschodí níž do baru rozměnit. 
Když jsem se po 2-3 minutách vrátil, už bylo rozhodnuto. 



 
Do odvolacího formuláře jsem tedy nestihl napsat  ani výšeuvedené, ani další podstatné 
informace, že rozhodčí nebyl přivolán v okamžiku mého zamyšlení na 4♥ partnera, ale 
až po úplném skončení rozdání. Kromě toho bych přidal znění §12 C1b: „Když v dalším průběhu 
hry po nesrovnalosti přispěje neprovinilá strana ke své škodě hrubou chybou …, nebude odškodněna za část škody, kterou si způsobila 

sama”. Volat rozhodčího až po skončení sehrávky se rovná poslednímu pokusu (“last 
train”) ještě s výsledkem něco udělat. 
Za sebe ještě mohu poznamenat, že jsem hlášku 5♥ zadražil spíš “vědecky” (zda má 
partner kárové doplnění). Kdyby byl rozhodčí zavolán po mém váhání na 4♥, byl bych 
po soupeřově akci a partnerově forsing pasu zřejmě dražil 6♥ sám. Podle našeho 
mínění si soupeř způsobil škodu sám tím, že nepasoval 4♥. 
 
Situace je docela komplikovaná, ale nebyla kolem ní žádná diskuse. Rozhodnutí přišlo 
prakticky okamžitě. Jak jsem už psal v předešlém článku, u odvolací komise obviněná 
strana nemá žádnou možnost dodat údaje na svou obranu. Promiňte, ale takhle to není 
správné. 
Mimochodem, také jako obvykle jsme si text rozhodnutí odvolací komise museli 
vyprošovat později od rozhodčího. Zde tento text: 
“Byla předána neoprávněná informace váháním, hráč nemá zvolit z LA hlášku 
indikovanou váháním. Pas je logická alternativa.” 
 
Poznamenávám, že v tomto rozhodnutí není ani slovo o tom, že W získal danou 
informaci legální cestou po soupeřově akci 5♣, po které partner ukázal rezervu. Ani to, 
že S mohl pasovat 4♥, anebo volat rozhodčího v okamžiku váhání. Odvolací komise se 
chytila jediného fragmentu rozdání a nebrala v ůvahu nic dalšího. 
 
Rozdání se hrálo v závěrečném párovém turnaji v Slavonicích 2016. 
 
 Anatol Filip 21-01-2017 
 
P.S: Odkazy na předešlé články: 
http://www.bridgecz.cz/BRIDGE/BridgeCZ_2013-03_09_net.pdf str. 35 
Články 2,3,4 na stejné stránce www.bridgecz.cz 


